Un any més, han sortit de l’Estació de França tot d’autocars carregats d’energia cap a Lourdes. Es tracta del 163è pelegrinatge, que enguany compta amb èxit de participació. En total seran 700 hospitalaris, que del 28 juliol al 2 de juny, viuran una experiència única i plena d’emocions. Fraternitat, servei, espiritualitat, germanor, convivència… Són només alguns dels elements essencials que acompanyen el pelegrí en aquest lloc tocat per la Verge, on acudeixen persones d’arreu del món per encomanar-se a ella.
El lema d’aquest any diu: “Feu tot el que Ell us digui”. A partir d’aquesta cita de Maria, a les Bodes de Cana, el pelegrinatge pretén seguir el rol d’un convit a un banquet de noces. Un casament on tots estan convidats. Per això entorn l’organització dels diferents actes programats hi haurà una dinàmica que traslladarà els pelegrins a un convit. Tal com explica la presidenta de l’entitat, Marta Ventura, seran les mateixes activitats de sempre però, “dintre d’aquest entorn celebrarem la simbologia de les bodes de Canà”. “D’aquesta manera volem recrear un compromís d’amor entre tots amb petits detalls”. El primer per exemple tindrà lloc només arribar, en què se’ls entregarà a tots una invitació especial de noces. “Tot plegat, perquè el missatge s’entengui i el lema arribi als malalts, i així, implicar més a tots”, explica Ventura.
En aquesta celebració, els malalts, pobres, discapacitats, són els més importants, ja que són els convidats principals en aquest santuari i els qui millor entenen el missatge de la Mare de Déu i al seu Fill. L’Hospitalitat convida als pelegrins a tenir “els ulls, les oïdes i, sobretot, el cor ben obert per escoltar allò que aquests convidats, tan especials, et diran amb la seva vida”.
Tal com explica el consiliari de l’Hospitalitat, Mn. Andreu Oller “Maria ens convida de nou a pelegrinar a Lourdes i aquí ens trobem amb una gran celebració per viure la fe en família: la festa de la vida”. “Primer hem d’acceptar la invitació, però no de qualsevol manera – explica Mn. Oller- sinó per anar-hi amb tot el cor i reconeixent les nostres mancances”. “Sovint anem amb moltes prevencions i posem excuses per no anar-hi de veritat. Si ens vestim el cor de festa i anem amb tota la il·lusió, podrà passar de tot, tal com passa a tot casament”, afegeix.
I, què portem com a regal de noces? Segons el consiliari de l’Hospitalitat, “petits regals de la nostra vida: un somriure, una atenció personal, un cop de mà… i oferir-nos nosaltres mateixos”. És així com va respondre Bernardette a la Mare de Déu. “Maria ens ensenya a escoltar la Paraula de Déu i trobar-la en el fons dels nostres cors – explica Mn. Oller- com una font de vida viva”.
El consiliari assegura que, “si estem atents, ens porta a donar-nos amb tot el que som: “Ompliu d’aigua aquestes gerres”. “Llavors, hi ha el miracle, el signe de la fe, l’aigua es converteix en vida. El Senyor ho fa tot nou i ens fa descobrir que ell és el promès que està amb nosaltres per sempre i dóna sentit i alegria a la vida”, afegeix.
Enguany, el pelegrinatge comptarà amb la presència del bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Antoni Vadell, un nou Hospitalari. El bisbe Toni arribarà amb el cardenal Omella, el qual repetirà l’experiència amb els pelegrins.
“Serà un acompanyament espiritual imprescindible, sobretot per als malalts”, assegura Marta Ventura. També per als escolars, més d’un centenar de joves que podran conèixer-los de més a prop i compartir les sensacions del voluntariat amb ells. Segons hi ha programat, hi haurà una jornada especial de trobada dels hospitalaris amb el bisbe Toni i el cardenal Joan Josep.
Després de Lourdes, a l’agost la convivència hospitalària continuarà però, aquest cop, camí cap a Santiago de Compostela. Serà una aventura del 9 al 16 d’agost. Al voltant de 150 hospitalaris, entre malalts i voluntaris, faran aquest trajecte. Recorreran el camí amb autocar i amb cadira de rodes, per arribar amb una bona dosi d’hospitalitat.